Film: Vi  filéar plattfisk



Recept

Bräserad rödspätta

4 port

1 stor rödspätta eller 2 mindre (ca 1 ¼ kg)

1 tsk salt

3 msk smör eller margarin

2 gula lökar

200 g champinjoner

(2 vitlöksklyftor)

3 msk vetemjöl

3 dl köttbuljong (vatten + 1 buljongtärning)

½ dl vispgrädde

(2 msk sherry)

2 msk tomatpuré

1 dl finhackad persilja

1 tsk salt

1 kryddmått vitpeppar

2 msk ströbröd

 

Rensa och skrapa fisken. Skär bort huvud och fenor och skölj fisken. Gnid in den med salt och lägg den i en smord, ugnssäker form. Skala och hacka löken. Hacka champinjonerna fint. Smält matfett i en stekpanna och fräs löken utan att den får färg. Fräs champinjonerna lätt. Blanda ner krossade vitlöksklyftor. Strö över vetemjöl och späd med köttbuljong och grädde till en tjock sås. Låt den koka några minuter. Rör ner sherry, tomatpuré och persilja. Smaksätt såsen med salt och vitpeppar.
Häll blandningen över fisken i formen och sikta över ströbröd. Bräsera i ugn, 200º, ca 30 minuter eller tills fiskkött lätt lossnar från benet.
Servera med kokt potatis och sallad.


Italiensk spätta

4 portioner

600g rödspättafilé eller annan plattfisk

1 burk Zeta olivmix med kapris

ca 500 g passerade tomater

1 fiskbuljongtärning

1 dl vatten

1 msk Italiensk salladskrydda

ströbröd

1 liten burk urkärnade oliver

grillspett i trä, en till varje filé

bandspagetti

 

Lägg upp fiskfiléerna på en skärbräda med skinnsidan upp. Fördela olivmixen på filéerna och rulla ihop. Lägg fisken med skarven nedåt, i en ugnsfast form. Koka upp tomaterna och vattnet samt fiskbuljongtärningen. Häll såsen på filéerna eller runt om. Blanda 2 msk ströbröd samt 1 msk salladskrydda. Strö blandningen över fiskfiléerna. Tillaga i ugn på 200° i ca 12 minuter eller tills innertemperaturen på fisken är 52°.
För en festlig servering; trä oliver på spett och tryck ner i filéerna.
Servera med bandspagetti eller annan pasta.