Film: Vi filéar torskfisk



Recept

Ansjovisspäckad torsk

4 port.

1-1  ½ kg torsk

½ msk salt

8 ansjovisfiléer

 

Till panering:

1 ägg

½ dl ströbröd

2 msk riven ost

 

Till stekning:

2 msk smör eller margarin

1 ½ dl vatten

1 dl grädde

(soya)

 

Rensa och skölj fisken. Gnid in den med salt.
Skär 4 små snitt på var sida om ryggbenet och stick in ansjovisfiléerna.
Pensla fisken med uppvispat ägg och strö på en blandning av ströbröd och riven ost.
Lägg fisken med ryggen uppåt på ett smort ugnssäkert fat eller i en liten långpanna.
, ca 40 minuter. Ös då och då med stekfettet. Späd med grädde och vatten när fisken fått färg så den inte blir torr. Smaksätt skyn med soya om det behövs. Servera med kokt potatis, sky och grönsaker.
° Låt paneringen torka något innan fisken steks. Klicka på fett och stek i ugn, 225

Citron och olivoljebräserad torskkotlett

4 port
Tillagning 30 minuter

4 torskkotletter à 180 g
4 potatisar
3 vitlöksklyftor
1 gul lök
½ dl olivolja
salt och peppar
1 dl vitt vin
2-4 dl fiskbuljong
1 citron
1 dl pinjenötter
4 små tomater
1 knippe persilja

Gör så här:
Skala och skiva potatisen i centimetertjocka skivor. Skiva vitlöken och löken fint. Fräs potatis, lök och vitlök i olivoljan. Salta och peppra. Tillsätt vin, fiskbuljong och pressa citron över. Låt sjuda under lock ca 10 minuter. Lägg sedan i torskkotletterna och sjud vidare under lock 6-7 minuter. Rosta pinjenötterna i teflonpannan tills de blir gyllenbruna.

Skiva tomaterna och lägg dem som en krans runt om i pannan. Grovhacka persiljan och strö den över torsken tillsammans med pinjenötterna.

OBS! under tiden potatis och lök kokar så rostar man nötterna, hackar persiljan och skivar tomaterna så reducerar man tiden med 15 minuter.